Милен Керемедчиев: Това явно няма да е последният мандат на Путин

Кадър: БНТ
share

С това, което се случва в Украйна, тя продължава да е едно от най-горещите места на планетата. Загиналите ежедневно са между 500 и 1000 от двете страни, да не говорим за цивилните жертви. Нормално е това да е основата на всички критики срещу управлението на Владимир Путин. Това явно няма да е последният мандат на неговото управление. Това заяви бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев в предаването „Още от деня” по БНТ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Фиксацията върху личността на Владимир Путин вече става прекалена. Трябва в по-широк ъгъл да се разглежда това, което се случва в Русия. Вероятно на 9 май ще има нови знаци. Той говореше за единство, сплотеност, отдаденост, връщане на историческите земи. Това даде знак, че е постигнал една от целите – обединение. Това са знаци, че Русия в негово лице ще втвърдява линията. Едва ли можем да очакваме отклонение от тази ескалираща линия, която наблюдаваме”, обясни журналистът Валерий Тодоров.

Франция има много ярка позиция относно войната в Украйна. Тя иска да има водеща роля в оформяне на европейската политика по повод войната, смята Керемедчиев. По думите му Китай не смята, че с военни средства може да се реши този конфликт.

Путин се готви да анексира държави от Европа!

Очакванията от Китай са да бъде гарант. Китай вижда себе си не като един дистанциран наблюдател, а като партньор в диалога, допълни Тодоров.

Милен Керемедчиев подочи, че показването на пленената военна техника на НАТО напомня на парада след Втората световна война. В риториката на Путин се посочва, че Русия е в Украйна, за да бори фашизма.

"Казно бе, че това, което вече е завладяно е свършен факт. Путин се опитва да разговаря с политика на свършените факти. Това означава, че диалогът оттук-нататък ще бъде много труден за възстановяване на отнетите територии", подчерта журналистът.

Лятото обикновено е период на офанзива, добави Тодоров.

Видя се, че с колебливата политика на САЩ и забавянето на помощта, войната в Украйна става все повече европейски въпрос, заяви Милен Керемедчиев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Водещи новини

Още новини