Заради отслужена панихида: Руският патриарх отне расото и кръста на свещеник

Getty Images, архив
share

Главата на Руската православна църква санкционира свещеник, който отслужил панихида за Алексей Навални, покойният руски опозиционер, пише европейската редакция на Politico, цитирана от "Фокус". 

Всичко по темата:
Смъртта на Алексей Навални 191

Патриархът на Москва и цяла Русия забрани Димитрий Сафронов, свещеник на московската църква "Покров на Света Богородица", да изпълнява задълженията му за три години, понижи го в ранг и му отне расото и кръста.

Публикуват посмъртно мемоари на Навални

Въпреки че заповедта на Кирил не съдържа официална причина за суровите санкции, няколко руски опозиционни и прокремълски медии съобщиха, че Сафронов е отслужил панихида за Навални, бил е на погребението заедно със семейството на Навални и след това е отслужил панихида през март.

Сафронов също така е съподписал писмо до руското правителство с молба тялото на Навални - което местните власти първоначално отказаха да освободят - да бъде предадено на семейството му и да им позволи да го погребат според християнската традиция. Преди смъртта си Навални няколко пъти публично говори за вярата си.

Според заповедта на Кирил свещеникът сега трябва да служи в друга църква в Москва под ръководството на началник и след три години бъдещето му в църквата ще бъде решено въз основа на прегледа на представянето му.

"Генерал Христос": падението на РПЦ при патриарх Кирил

Навални беше на 47 години, когато почина в наказателна колония на север от Арктическия кръг през февруари. Западните лидери открито обвиниха Кремъл и Путин за смъртта на основния му политически съперник.

Всичко по темата:
Смъртта на Алексей Навални 191

Водещи новини

Още новини