Десетки арестувани в деня на вота в Русия

Getty images (архив)
share

Десетки хора, наредили се за опашка, за да пуснат бюлетина по обяд като част от обявените протести в последния ден на руските президентски избори, бяха арестувани, съобщи ДПА, позовавайки се на правозащитници.

Правозащитният медиен проект „ОВД-инфо“ в ранния следобед е преброил около 50 ареста, половината от които в град Казан, на около 700 км източно от Москва. Съобщава се също така за арести в столицата и в Санкт Петербург.

Мнозина от арестуваните са отишли да гласуват точно по обяд като част от протестната кампания „По пладне срещу Владимир Путин“, целяща да демонстрира съпротива срещу начина на провеждане на изборите. Протестът беше подкрепен от последователите на Алексей Навални – руския опозиционер, починал миналия месец в наказателна колония в северната част на Русия.

Вдовицата на Навални се включи в обедните протести срещу Путин в Берлин

Част от арестите не са били извършени в пределите на избирателните секции. Според докладите една от активистите е била задържана на излизане от дома си в Санкт Петербург. Някои от задържаните са били освободени малко след това.

Водещи новини

Още новини