Стотици се сбогуваха с жената и 4-месечния син на бесарабския българин, загинали по време на руска атака с дронове в Одеса

Фейсбук
share

Стотици хора се сбогуваха днес с жената и четиримесечния син на бесарабския българин, загинали на 2 март по време на атака с дронове в Одеса. Бесарабският българин Сергей Гайдаржи загуби при нападението жена си Анна и четиримесечния си син Тимофей. Сергей е родом от с. Дмитровка (Делжилер), Татарбунарска община, и живее със семейството си в Одеса. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13506

"Не ми се вярва, че тях вече ги няма", каза Сергей Гайдаржи в своето слово, посветено на паметта на неговата съпруга и син, предаде БТА. "Когато се случи трагедията, ние с Лиза (малката им дъщеричка) бяхме в детската стая. А Аня с Тимофей - в другата стая. Всяка вечер приспивах Лиза, после съпругата ме викаше да отида при тях с бебето. Тази нощ Аня не ме събуди", допълни Сергей Гайдаржи.  

Бесарабски българин загуби жена си и 4-месечния си син при вчерашната атака в Одеса

Той сподели, че почти денонощие са били на мястото на трагедията в очакване да намерят жена му и детето му живи.  "Медицинската експертиза показа, че те са починали в съня си и не са се мъчили. За мен това е важно", допълни бесарабският българин. "За една нощ нашият град изгуби 12 души. Сред тях 5 деца. За две години от началото на войната в Одеса не е имало такава трагедия", каза в своето съболезнователно слово заместник-кметът на града Светлана Бедрега.

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 година. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13506

Водещи новини

Още новини