Рюте и Зеленски подписаха споразумение за сигурност в Харков

Getty Images/Guliver
share

Нидерландският министър-председател Марк Рюте и украинският президент Володимир Зеленски подписаха днес споразумение за сигурност между двете страни в крайграничния град Харков в североизточна Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13589

То включва 2 милиарда евро военна помощ от Нидерландия през тази година, както и друга помощ в областта на отбраната в следващите десет години, съобщи Зеленски в социалната платформа "Екс".

Споразумението беше подписано от Рюте по време на необявено посещение в Харков, втория по големина град в Украйна, който е едва на около 42 км от границата с Русия и редовно е подлаган на въздушни удари от руските военновъздушни сили.

"Благодарен съм на премиера Рюте за това споразумение, което ще засили защитата на Украйна, включително и на град Харков, където се срещнахме днес", каза Зеленски.

Нидерландия е седмата държава, която подписва 10-годишно споразумение за сигурност с Киев. Споразуменията имат за цел да укрепят сигурността на Украйна, докато тя успее да постигне целта си да стане страна членка на НАТО.

Украйна подписа двустранни споразумения в сферата на сигурността с Канада и Италия

Канада, Италия, Германия, Франция, Дания и Великобритания подписаха такива споразумения с Украйна през последните два месеца.

Нидерландия ще дари допълнително 150 милиона евро по чешката инициатива за закупуване на боеприпаси за Украйна от различни страни в света, обяви нидерландският премиер Марк Рюте по време на днешното си посещение в Украйна, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с допълнителната сума Нидерландия увеличава до 250 милиона евро общия размер на дарените от нея средства по инициативата.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13589

Водещи новини

Още новини