Христо Грозев: Убийството на Навални доведе хората до ниво на безнадеждност

Кадър: БНТ
share

Днес имаше опасност хората да се уплашат и да не излязат по улиците на Москва. Това, че не се уплашиха и дойдоха на погребението на Алексей Навални показва, че дори в най-голямото мракобесие, има надежда. Те рискуваха собствената си свобода, а това не е малко. Това заяви разследващият журналист от „Шпигел” Христо Грозев в предаването „Още от деня” по БНТ.

Всичко по темата:
Смъртта на Алексей Навални 193

„Очаквах по време на самото поклонение да има активни репресивни мерки. Путин създава абсолютно фалшив имидж на боголюбив диктатор. Страхувам се, че за хората, които скандираха днес може да има репресивни мерки, защото бяха снимани. Имаше представители на тайните служби”, обясни той.

„Убийството на Навални доведе хората до ниво на безнадеждност. В историята на Русия това ниво винаги е водило до революционни настроения. Винаги в Русия политическата съдба се определя не от масите, а от елита. Именно елитът може да се страхува, че може да стане обект на нападение. Ако елитът се разгневи може да накара Путин да се страхува от евентуална смяна”, поясни журналистът.

Десетки арестувани в деня на погребението на Алексей Навални

Срещу Юлия Навалная няма опасност от физическа атака, а по-скоро от дискредитация. Това се дължи на руското патриархално общество и ролята на жената в него, каза Грозев.

Скриването на тялото на Навални говори за едно виновно поведение. Това е и обект на следващото ми разследване, каза още разследващият журналист.

Всичко по темата:
Смъртта на Алексей Навални 193

Водещи новини

Още новини