Зеленски обсъди чрез телеконферентна връзка ситуацията на фронта и полските блокади по границата

Getty Images
share

Украинският президент Володимир Зеленски проведе телеконферентен разговор с членове на правителството, за да обсъди ситуацията на предните фронтови линии, доставките на боеприпаси и блокадата на украинската граница от полските фермери, предаде Укринформ, цитирайки негово съобщение в канала му в Телеграм.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

"Проведох телеконферентен разговор. Днес, в допълнение към актуалните теми, (дискутирахме) блокадата на полската граница. С правителствените служители – заместник-премиера Олга Стефанишина, министрите Дмитро Кулеба, Олександър Кубраков и Микола Солски, анализирахме ситуацията в детайли и набелязахме следващите си стъпки. Те ще бъдат много бързи", каза Зеленски.

Той съобщи, че е убеден, че либерализацията на търговията с Европейския съюз ще продължи и изрази благодарност за "ясната позиция на Европейската комисия."

"Нашето единство трябва да бъде здраво и в името на общата сигурност и сигурността на всички страни, застрашени от руска агресия. Интересите на отделни държави нямат право да го отслабват", каза Зеленски.

По време на телеконферентния разговор беше обсъдена и ситуацията на фронтовите линии. Зеленски изслуша подробен доклад от министъра на отбраната Рустем Умеров за доставката на боеприпаси, оръжия, средства за водене на радиоелектронна война и дронове. Той се запозна и с подробен доклад на главнокомандващия на украинската армия Олександър Сирски за ситуацията в главните сектори и доклади на Дирекцията на военното разузнаване и на Службата за външно разузнаване.

Новият украински главнокомандващ: Успехът зависи от постоянните иновации

Зеленски посочи, че ситуацията в отделните региони трябва да бъде обсъдена на среща. Беше обсъдена и работата по елиминиране на последиците от руските атаки, помощта за хората и защита на няколко нива на критични обекти по фронтовата линия и гранични зони.

На украинско-полската граница протестиращи полски фермери продължават да блокират движението на камиони по пътищата, водещи до граничните пунктове Дорохуск-Ягодин, Хребене-Рава-Руска, Медика-Шехини, Зосин-Устилуг, Долгобичув-Угринов и Корчова-Краковец.

На пункта Ягодин-Дорохуск те протестиращите са спрели напълно движението на камиони и от двете страни на границата, като не допускат преминаването дори на опасни, хуманитарни и нетрайни товари, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13573

Водещи новини

Още новини