Още един руски боен кораб отиде на дъното на Черно море

Getty images (архив)
share

"Още един руски боен кораб потъна в Черно море", написа вестник "Украинская правда".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

"Според експерти от Института за изследване на войната в САЩ става дума за корвет тип "Светкавица" или по класификацията на НАТО "Тарантул", добави медията.

"След анализ на спътникови снимки и данни, получени от партизанското движение АТЕШ, бе установено, че корабът е потънал вследствие на удари на Въоръжените сили на Украйна с подводни дронове и безпилотни самолети. Атаките са били извършени между 28 и 31 декември 2023 г. в акваторията на пристанището Севастопол, анексирано от Москва през 2014 г.", посочи още изданието.

"Според официални данни на Русия и така наречените власти във временно окупирания Кримски полуостров военните на Москва са отбили атаки на силите под командването на Киев на 29 и 30 декември", допълни "Украинская правда".

Да припомним, от началото на руската пълномащабната инвазия срещу Украйна Черноморският флот на агресора загуби около 20 кораба. Сред тях бяха "Новочеркаск" и "Москва".

Потвърдено: Украйна унищожи руския десантен кораб „Новочеркаск“ в Крим

"Светкавицата" е проектиран през 70-те години в Съветския съюз. Числеността на екипажа му е  41 души. Корабът е въоръжен с артилерийски и ракетни установки тип "вода – вода"  и "вода – въздух". Той  е снабден и с радарни системи", показа справка на екипа на novini.bg.

"АТЕШ обяви за съществуването си през септември 2022 г.  Движението пое отговорност за ликвидирането на 30 руски военни в Симферопол (11 ноември същата година), за подпалването на казарми близо до курорта Ялта (11 декември 2022) и други акции. В движението членуват около 800 души. То обединява украинци, кримски татари и руснаци", припомня екипът на novini.bg.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Водещи новини

Още новини