Русия национализира поставената под държавен контрол най-голяма автокъща в страната

Getty Images (архив)
share

Руската прокуратура е завела дело в съд в Санкт Петербург за национализиране на автокъща Ролф, която преди седмици беше поставена под временен държавен контрол, предаде Ройтерс.

Съдът посочи, че е приел иска на прокуратурата за изземане на всички акции на Ролф, най-голямата руска автокъща, и свързаните с нея компании с аргумента, че става дума за собственост, придобита в нарушение на антикорупционното законодателство". Веднъж иззети, акциите трябва да бъдат предадени на държавата, посочи съдът.

Руският бизнесмен Сергей Петров, който е собственик на Ролф, отдавна е винен от руските власти, че незаконно изнася пари от страната, и срещу него има издадена заповед за арест. Петров, който живее в Австрия, отрича обвиненията, отбелязва БТА.

Путин сложи под държавен контрол най-голямата автокъща в Русия

През декември 2023 г. руският президент Владимир Путин постави Ролф под временен държавен контрол. Кремъл твърди, че мярката е следствие на икономическа целесъобразност и в съответствие с действащото законодателство.

Петров окачестви случилото се като поредния удар по инвестиционния пейзаж в Русия и допълни, че властите действат в интерес на една структура, която изкупува активи

Водещи новини

Още новини