Лукашенко си даде доживотен имунитет срещу наказателно преследване, подписвайки нов закон

Getty Images, архив
share

Президентът на Беларус Александър Лукашенко подписа нов закон, който му дава доживотен имунитет срещу наказателно преследване и значително затяга условията за кандидатите за президент, като не позволява на опозиционните лидери, живеещи в чужбина, да се кандидатират на бъдещи президентски избори, предаде БелТА.

"Държавният глава Александър Лукашенко подписа закон, предвиждащ цялостна корекция на Закона за президента на Република Беларус, като се вземат предвид актуализираната конституция и правоприлагащата практика на страната", съобщават от пресслужбата на беларуския президент.

Путин подписа закон, който дава право на бивши президенти да стават пожизнени сенатори

Според новоприетия закон право да участват в президентските избори имат само граждани на Беларус, които са живели в страната най-малко 20 години и никога не са имали разрешение за пребиваване в друга държава.

Освен това текстът на закона предвижда, че Лукашенко, ако напусне властта, "не може да бъде подведен под отговорност за действия, извършени във връзка с упражняването на неговите президентски правомощия", но също така, че президентът и членовете на семейството му ще бъдат осигурени доживотно държавна защита, медицинско обслужване и здравно осигуряване.

Водещи новини

Още новини