Wall Street Journal: Русия получава ракети от Иран и Северна Корея?

gettyimages
share

Американският вестник Wall Street Journal съобщава, позовавайки се на неназовани американски официални лица, че Русия продължава активни преговори с Иран за закупуване на балистични ракети с малък обсег и може да е близо до сключване на споразумение.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13951

Вестникът съобщава още, че Москва е започнала да получава ракети от Северна Корея.

Според събеседниците на изданието, ако преговорите с Иран приключат с подписване на споразумение, балистичните ракети могат да пристигнат в Русия още тази пролет. Американски служители обаче все още не вярват, че тази сделка е договорена.

"САЩ са загрижени, че руските преговори за получаване на балистични ракети с малък обсег в Иран активно продължават", цитира WSJ източник от американската администрация. "Според нашите оценки Русия възнамерява да закупи ракетни системи от Иран.

Русия и Украйна обмениха по над 200 пленници

Според източници на WSJ в средата на декември 2023 г. руската делегация е посетила тренировъчен център в Иран, където са инспектирали образци от балистични ракети и свързано с тях оборудване, които принадлежат на Аерокосмическите сили на Корпуса на стражите на ислямската революция. Между другото са им били показани ракети с малък обсег на действие "Абабил", пишат авторите. За това посещение не имало информации в медиите досега, се казва в публикацията.

Преди това, през септември, руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети щаба на Въздушно-космическите сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Техеран и също инспектира "Абабил" и други ракетни системи, съобщиха събеседници на WSJ.

 

Шойгу се срещна и с началника на Генералния щаб на Иран генерал-майор Мохамад Багери и каза, че руско-иранските отношения достигат ново ниво.

Няколко американски служители също са съобщили на WSJ, че през последните няколко седмици Русия е започнала да получава различни оръжия от Северна Корея, включително за първи път балистични ракети с малък обсег.

Както се посочва в публикацията, "няколко дузини" балистични ракети от КНДР вече са пристигнали в източните райони на Русия.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13951

Водещи новини

Още новини