В Украйна близо 500 населени места са без ток

Getty Images (архив)
share

Потреблението на енергия в Украйна вчера достигна рекордно високи стойности, което увеличи напрежението върху крехкия енергиен сектор в момент, когато близо 500 населени места бяха изправени пред прекъсване на електрозахранването поради руски обстрел, въздушни удари и лошо време, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Украйна, износител на електроенергия преди нахлуването на Русия през февруари 2022 г., беше принудена да се обърне към авариен внос на електричество от съседните Румъния и Полша тази седмица, за да посрещне нуждите,  съобщи операторът на електропреносната мрежа на Украйна „Укренерго“.

Енергийната система навлиза във втора военна зима в много по-разклатено състояние след месеци на руски атаки с ракети и дронове, които поразиха критичната инфраструктура миналата зима.

Зеленски: Украйна ще отвърне, ако Русия предприеме нови въздушни удари тази зима

Тези удари потопиха градовете в тъмнина и принудиха хората да останат за дълги периоди без вода или отопление при доста ниски температури. Въпреки че енергийната система е отслабена, украинците се надяват, че по-добрата противовъздушна отбрана, осигурена от Запада, ще им помогне да надделеят.

„Укренерго“ призова жителите да пестят електроенергията в условията на продължаващите руски атаки почти два години след началото на инвазията на Москва, при която тя окупира обширни територии в източната и южната част на страната, което представлява около една пета от територията на Украйна.

Тази сутрин „Укренерго“ отново регистрира високо ниво на потребление, което е почти равно на вчерашния рекорд, гласи изявление на оператора, в което се добавя, че потреблението е достигнало най-високите си нива досега през този отоплителен сезон.

Правителството в Киев съобщи в изявление, че 492 населени места в цяла Украйна са останали без електричество поради лошото време, обстрел, удари и бойни действия.

Русия продължава да нанася удари по енергийната система и тази зима, като почти всяка нощ изпраща десетки безпилотни самолети, за да нанасят удари по съоръжения за производство на електроенергия и разпределителни мрежи в цялата страна.

Днес министерството на енергетиката съобщи, че общо три енергоблока не работят в ТЕЦ в един от фронтовите райони, което е засегнало енергийната система. От ведомството добавиха, че през деня съоръжението е попаднало отново под обстрел, като са регистрирани нови повреди по оборудването.

Гъстата облачност над страната пък пречи на функционирането на слънчевите електроцентрали, информира БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Водещи новини

Още новини