Путин дал на Шойгу задача до октомври да спре украинската контраофанзива

Getty Images (архив)
share

Вътрешен източник в Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е дал на министъра на отбраната Сергей Шойгу срок до началото на октомври да подобри ситуацията на фронта, да спре украинската контраофанзива и да върне инициативата на руските сили. Именно с това може да са свързани активните руски контраатаки, смятат анализатори от американския Институт за изследване на войната, цитирани от агенция УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

"Думите на вътрешния източник, ако са верни, може да означават, че руското военно командване може да разпореди безмилостни контраатаки с надеждата да изтощи украинската контраофанзива, дори с цената руския военен потенциал", се казва в анализа на Института за изследване на войната.

ISW: Украинската контраофанзива е в изключително динамична фаза

Анализаторите отбелязват, че по-рано вече са наблюдавали случаи, когато руското министерство на отбраната, опасявайки се от неминуемата загуба на доверието на Путин, е активизирало своите усилия и е извършвало чистки сред командния състав. Жертви на подобни чистки са ставали изказалите негативни мнения за преследването на неосъществими военни цели с цената на големи човешки загуби, посочва УНИАН, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини