Путин няма да посети Индия за срещата на върха на Г-20 идния месец

Gettyimages (архив)
share

Русия ще бъде представена от външния си министър Сергей Лавров на срещата на лидерите на страните от Г-20 в Делхи.

Това каза руският президент Владимир Путин на индийския премиер Нарендра Моди в днешния им телефонен разговор, по време на който двамата обсъдиха двустранните връзки, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Като изразява разбиране за решението на Русия, министър-председателят Моди благодари на президента Путин за последователната подкрепа, която Москва оказва на всички инициативи в рамките на индийското председателство на Г-20, заяви правителството на Индия. Кремъл се опитва да укрепи и без това топлите си отношения с Индия, след като руските войски нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., в резултат на което Западът въведе сериозни санкции срещу Русия. Индия е един от основните купувачи на руски петрол.

В рамките на телефонния разговор бяха "обсъдени актуални въпроси на руско-индийските отношения, които се развиват прогресивно в духа на привилегированото стратегическо партньорство. Констатирана е позитивна динамика в търговско-икономическото сътрудничество. И двете страни изразиха готовност за последователна реализация на мащабни проекти в сферата на енергетиката и за съвместна работа по разширяването на международната транспортно-логистична инфраструктура", се казва в изявление на Кремъл във връзка с телефонния разговор на Путин с Моди.

Миналата седмица Моди и Путин участваха в срещата на БРИКС в Йоханесбург, като руският лидер се включи в нея посредством видеоконферентна връзка, тъй като срещу него има издадена от Международния наказателен съд заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна, отбелязва Ройтерс. 

Руската сонда се разби в Луната

Русия и Индия изстреляха лунни космически сонди този месец, но само индийската се приземи успешно на Луната, докато руската се разби.

Водещи новини

Още новини