Украйна: Наши войници издигнаха националния ни флаг в Роботине

Getty (архив)
share

Украинските сили заявиха днес, че са вдигнали украинския национален флаг в населеното място Роботине, намиращо се в Запорожка област, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Ройтерс отбелязва, че понастоящем не е ясно дали цялото населено място е освободено от присъствието на руските сили.

"Исторически ден! Войници от 47-а отделна механизирана бригада издигнаха украинския флаг в село Роботине, намиращо се на едно от най-горещите направления - Мелитопол", се казва в изявление на бригадата в комуникационното приложение "Телеграм".

Киев цели да си върне южния град Мелитопол, който е със стратегическа важност, в рамките на контранастъплението срещу руските сили.

По-рано днес украинското военно разузнаване заяви, че е унищожило руска зенитна ракетна система за противовъздушна отбрана С-400 "Триумф" на анексирания от Москва Кримски полуостров.

"В резултат на взрива системата, свързаните с нея ракети и обслужващият персонал бяха напълно унищожени", каза украинското разузнаване, като разпространи видеокадри от дрон, за които се твърди, че показват взрива на нос Тарханкут в най-западния край на полуострова.

Украинските власти не са посочили още какви оръжия са били използвани за нападението срещу руската система за противовъздушна отбрана.

Взрив разруши руски ракетен комплекс за над 1 милиард долара в Украйна

Началникът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов вчера обяви, че ще има нови атаки срещу полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Най-малко шестима цивилни украинци са загинали при последната вълна от руски обстрели и нападения с дронове, съобщиха украински официални представители, цитирани от ДПА, предаде БТА.

Най-малко двама педагози са загинали при нападение с дрон срещу училище в град Ромни, в североизточната украинска Сумска област, съобщи изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Игор Клименко. Трима души са ранени, каза още той.

Трима цивилни украински граждани са убити при нападение в Донецк в Източна Украйна вчера, а други четирима са ранени при артилерийски обстрел, съобщиха местните власти. Още един човек е ранен в съседната Харковска област.

Най-малко един човек е загинал, а още 11 души са ранени при бомбени и артилерийски нападения в Херсонска област в Южна Украйна.

За масирани артилерийски и ракетни нападения и атаки с дронове се съобщава и в съседната Запорожка област, въпреки че няма жертви сред цивилното население, заявиха местните украински власти, макар че информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13765

Водещи новини

Още новини