Зеленски посети Херсонска и Николаевска област след разрушаването на "Нова Каховка"

Getty Images/Guliver (архив)
share

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че е посетил днес районите в Херсонска и Николаевска област, наводнени след разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

"Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справянето с последиците от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организирането на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в "Телеграм".

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 километра надолу по течението от Каховската ВЕЦ. 

Москва, която предприе пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа, което доведе до наводненията, отбелязва Ройтерс.

В отделни публикации, придружени и от видеоматериали,  украинският президент заяви, че е посетил пътно кръстовище в Херсон, през което евакуират хора, и наводнена помпена станция на река Ингулец в Николаевска област.

Николаев се намира на около 70 километра северозападно от Херсон.

По-рано днес губернаторът на Херсонска област заяви, че са наводнени 600 квадратни километра от региона, по-голямата част от които - на окупирания от Русия източен бряг на река Днепър, и че близо 2000 души вече са напуснали засегнатите райони.

"Важно е да се изчислят щетите и да се отпуснат средства за обезщетяване на засегнатите от бедствието жители и да се разработи програма за компенсиране на загубите или преместване на предприятията в рамките на Херсонска област", каза Зеленски.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 километра от разрушената язовирна стена, съобщи днес пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтиев.

Досега са евакуирани най-малко 4000 души както от окупираните от Русия територии по поречието на Днепър, така и от тези под контрола на Украйна.

Украйна обвини Русия, че стреля по спасителните екипи в наводнените райони

Река Днепър се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили във войната, която продължава вече повече от 15 месеца, посочва АП.

Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в наводнените райони, където живеят повече от 60 000 души, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13459

Водещи новини

Още новини