Бивш лидер на проруски отцепници в Украйна: Контранастъплението на силите на Киев ще бъде успешно

Getty (архив)
share

"Очакваната контраофанзива на въоръжените сили на Киев ще бъде успешна", това заяви бившият водач на подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна Игор Гиркин, с псевдоним Стрелков, цитиран от УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

"Планираната операция срещу нашата армия и нейните съюзници в Украйна ще пожъне успех. Това мнение се споделя не само от мен, но и от хора, които са на фронтовата линия", каза още екслидерът.

Гиркин подчерта: Аз нямам никакви контакти с Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Но в същото време съм твърдо убеден, че ние няма да можем да ги спрем и украинците ще ни пометат.  

Бившият водач не се ангажира с конкретни срокове на старта на активните военни действия на ВСУ. "Очаквам контраофанзивата да почне след около месец. В средата на май. Тогава по принцип няма силни валежи и времето вероятно ще се задържи сухо и топло", добави Гиркин, предаде базираната в Киев медия.

Украйна подготвя 40 000 военнослужещи в осем бригади за контранастъпление

Игор Гиркин е роден през 1970 г. в Москва. Той се би на страната на проруските сепаратисти в така наречената Приднестровска молдовска република (юни – септември 1992 г.) и на страната на сърбите във войната в Босна и Херцеговина (от ноември 1992 до март 1993 г.)

Гиркин след това отби казармата и продължи да служи в армията на Русия като професионален военен. Той от 1998 г. до 2005 г. работеше в частите за специално предназначение на Федералната служба сигурност (ФСС) и посети Чечения. Гиркин се пенсионира като полковник от ФСС през ноември 2013 г.

През 2014 г. Гиркин бе сред основните командири на проруските сепаратисти в украинската Донецка област и тогава взе псевдонима Стрелков. Той през 2014 г. за няколко месеца бе начело на "министерството на отбраната" на така наречената Донецка народна република и след това се върна в родния си град.
 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини