Проф. Методиев: Руската федерация върви към разпад

БТВ
share

Безспорно е, че европейският избор на българите е направен още през 1879 г., когато сме си създали конституцията, когато сме постигнали европейска държава и неща, които други не са постигнали. Европейският път на българите датира оттогава. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ историкът проф. Веселин Методиев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13584

През годините има различни събития, когато засенчват тази историческа памет. Руската пропаганда се е развивала много дълго време и нормално в днешно време да се появяват нелепи твърдения, заяви проф. Методиев.

Понятието неутралитет от времето на 19 век отдавана е изгубено. Не може да има избор между добро и зло и ти да спазваш неутралитет. При сблъсък на добро и зло не може да си неутрален. Когато нямаш понятие кое е добро и кое зло, в главата ти се появяват подобни щуротии. Ти си българин, ти си част от европейската идея, какво има да се колебаеш. Обратното е или глупост, или обслужване на чужд интерес, подчерта историкът по повод войната в Украйна.

Медведев: Русия ще спре да съществува, ако не спечели войната в Украйна

През 20 век империите изчезват и само Руската империя се трансформира в Съветска или както я нарича Рейгън, Империя на злото. В Украйна се води война на една национална държава срещу една имперска идея, което е много назад във времето, посочи проф. Веселин Методиев.

Русия като федерация трудно ще бъде удържана, там процесът е в разпад на империя, на различни национални държави, които искат своето. Убеден съм, че Украйна ще стане силна национална държава, но какво ще стане с Русия, е много тежък въпрос, каза още проф. Методиев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13584

Водещи новини

Още новини