Кремъл: Главна цел на Русия е поддържането на ядрен паритет

Pixabay
share

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че главна цел на Русия е да гарантира, че ядреният паритет със САЩ продължава да се зачита, предаде руската агенция РИА "Новости", цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13587

Песков направи това изявление часове след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще преустанови временно участието си в договора "Нов СТАРТ" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, ограничаващ броя на ядрените бойни глави, които както Русия, така и САЩ могат да разполагат.

"Главна цел на президента и нашата страна е да гарантираме, че ядреният паритет продължава", каза Песков, цитиран от ТАСС. Той разговаря с представители на държавните новинарски агенции на Русия след обръщението на Путин към двете камари на руския парламент.

Договорът "Нов СТАРТ" е последният останал в сила договор за ядрените оръжия между Русия и САЩ - двете най-големи ядрени сили в света.

Владимир Путин преустанови участието на Русия в договор със САЩ, предвиждащ намаляване на ядрени оръжия

Песков каза, че Кремъл в момента подготвя документ за преустановяване участието на Русия в договора, който след това ще бъде изпратен в парламента за формализиране на тази стъпка.

Путин отмени днес и закон от 2012 г. относно руската външна политика, в който се споменава договорът "Нов СТАРТ".

Песков каза, че Кремъл ще обнародва нова Концепция за външната политика на Русия през следващите дни. В отговор на журналистически въпрос струва ли си да се чака оповестяването на този документ в деня на обръщението на руския президент или това ще стане в близките дни, Песков отговори: "В близките дни".

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13587

Водещи новини

Още новини