Москва ще облага допълнително бизнеса, за да запълни бюджетния дефицит

pixabay
share

Русия планира да запълни бюджетния си дефицит, причинен от западните санкции, като наложи специални нови данъци на големите компании, за да си осигури приходи за около 300 милиарда рубли (4 милиарда долара), обяви финансовият министър Антон Силуанов, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13565

"Подготвят се специални промени в данъчното облагане", каза той в интервю, излъчвано по държавната телевизия, без да дава подробности.

Компаниите вероятно ще трябва да плащат извънредни данъци върху извънредните си печалби от последните години, посочи Силуанов. Газовите и петролните компании няма да бъдат облагани допълнително.

Русия с 2,3% бюджетен дефицит за 2022 г.

На въпроси на журналисти, зададени впоследствие, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че облагането ще бъде на "доброволни начала". "Но, разбира се, взаимоотношенията между лидерите на страната и бизнеса не се "еднопосочна улица", каза той.

Миналата седмица вицепремиерът Андрей Белоусов заяви, че властите водят преговори с големите компании относно дупката в бюджета. Той посочи, че се обсъжда еднократен и доброволен специален налог.

Бюджетният дефицит на Русия през миналата година достигна 3,3 трилиона рубли и се очаква да расте през настоящата заради западните санкции върху руския износ на петрол и газ. Само през януари дефицитът възлизаше на 1,76 трилиона рубли, или на 60 на сто от дефицита, заложен за цялата настояща година.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13565

Водещи новини

Още новини