Зеленски ще направи обръщение на откриването на Берлинале

Getty Images/Guliver
share

Украинският президент Володимир Зеленски ще отправи видеобръщение към 73-ия международен кинофестивал в Берлин на церемонията за откриването му тази вечер, съобщи Асошиейтед прес. 

Организаторите на кинофестивала казаха, че тази година ще отдадат специална почит на Украйна и на протестиращите в Иран.

Володимир Зеленски, който е бивш комик и актьор, заема важно място във филма на Шон Пен за войната в Украйна "Суперсила", чиято световна премиера ще се състои на Берлинале.

На тазгодишното издание, което ще продължи до 26 февруари, 19 филма ще се състезават за наградите "Златна" и "Сребърна мечка". Победителите ще бъдат избрани от жури, оглавявано от американската актриса, сценаристка и режисьорка Кристен Стюарт.

Зеленски: Украйна трябва да поеме към победата тази пролет

Кинофестивалът ще бъде открит официално от германския министър на културата Клаудия Рот, кмета на Берлин Франциска Гифай, председателката на журито Кристен Стюарт, директорите на Берлинале Мариете Рисенбек и Карло Шатриан.

Фестивалът ще бъде открит с премиерата на филма на Ребека Милър "Тя дойде при мен" с участието на Ан Хатауей, Мариса Томей и Питър Динклидж, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини