Зеленски се срещна с представители на "Джей Пи Морган" във връзка с усилията за възстановяване на Украйна

Getty Images/Guliver
share

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски се срещна с банкери от американската банка "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), за да получи от тях съвети за възстановяването на страната и преодоляването на финансовите последици от войната, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на президентската канцелария.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Длъжностни лица от украинското министерство на икономиката и представители на отделите за управление на активи и инвестиционно банкиране на "Джей Пи Морган" подписаха меморандум за разбирателство, според който банката ще съветва Киев по въпросите за възстановяването, финансовата стабилизация, държавните кредитни рейтинги и икономически връзки с Европа.

"Гордеем се с дългогодишната си подкрепа за Украйна и се ангажираме да дадем нашия принос в подкрепа на страната и нейния народ", заяви в изявление главеният изпълнителен директор на "Джей Пи Морган Чейс" Джейми Даймън. "Всички ресурси на "Джей Пи Морган Чейс" са достъпни за Украйна, защото тя полага усилия за връщане към икономическия растеж след войната", добави той.

Зеленски приветства усилията за възстановяване на електроснабдяването в Украйна

Банката организира и виртуална инвестиционна среща, на която присъстваха 200 корпорации, инвеститори и финансови компании на фона на полаганите от Украйна усилия за привличане на финансова подкрепа от страна на бизнеса, за да подпомогне възстановяването на страната.

От 2010 г. насам "Джей Пи Морган" е помогнала на Украйна да изтегли заеми на стойност около 25 милиарда долара, а през март 2019 г. бе единственият купувач на украински държавни ценни книжа на стойност 350 милиона долара. През 2022 г. банката помогна за преструктурирането и на външен дълг на Украйна в размер на над 20 милиарда долара, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14022

Водещи новини

Още новини