Беларус вещае катастрофа по границата след решението на Полша

GettyImiges
share

Беларус определи като "катастрофално" решението на Полша да затвори един от граничните контролно-пропускателни пунктове между двете страни, съобщава "Ройтерс".

Минск предупреди, че този ход може да доведе до "колапс" от двете страни на границата.

Вчера Варшава, позовавайки се на опасения за сигурността, обяви, че ще затвори ключовия граничен пункт към Беларус при Бобровники от 12:00 часа местно време днес, което допълнително обтегна вече враждебните отношения между двете страни.

Лукашенко: Беларусите, участващи в незаконни военизирани формирования, ще носят отговорност по военновременните закони

След влизането в сила на решението само два от шестте основни сухопътни пропускателни пункта по 400-километровата граница ще бъдат отворени, посочват от граничната служба на Беларус.

"Със затварянето на друг полски контролно-пропускателен пункт ситуацията ще стане катастрофална", предупреждават те и допълват, че вече така или иначе има дълги опашки на граничните пунктове. Според тях натоварването на останалите два ГКПП ще се увеличи критично.

Минск счита решението за целенасочено, за да " влоши допълнително ситуацията на границата и да ограничи пътуването на гражданите".

В сряда отношенията между Минск и Варшава се обтегнаха още повече, след като полски журналист беше осъден на осем години затвор от беларуски съд. Варшава твърди, че делото спрямо него е политически мотивирано.

Водещи новини

Още новини