Москва поиска обяснение за изказването на Бербок за "войната срещу Русия"

Getty Images
share

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърa на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13673

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска днес обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

"От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия. Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Германският външен министър в Страсбург: Воюваме срещу Русия, не един срещу друг

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война, отбелязва БТА.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13673

Водещи новини

Още новини