Украйна омаловажи значението на срещата Путин - Лукашенко

Getty Images
share

Шефът на украинската дипломация омаловажи вчерашната среща между руския президент Владимир Путин и неговия беларуски съюзник Александър Лукашенко въпреки опасенията, че може да бъде извършено нападение срещу Украйна от територията на Беларус, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Срещата между Путин и Лукашенко е пореден политически "танц", каза на пресконференция Дмитро Кулеба. По думите му на тази среща не е взето никакво изключително важно решение. При все това той увери, че Украйна е готова на всякакъв сценарий.

През февруари Москва използва територията на Беларус като плацдарм за неуспешното настъпление на руската армия към Киев. Путин пристигна вчера в Минск на фона на продължаващите руски бомбардировки срещу енергийни обекти и друга важна инфраструктура на Украйна, които задълбочават тежкото състояние на страната. 

Путин: Русия не иска да поглъща Беларус

Руският президент обсъди с Лукашенко по-тясно военно сътрудничество на фона на нарастващите страхове в Киев, че Москва оказва натиск върху най-близкия си съюзник да се присъедини към нова сухопътна офанзива срещу Украйна. Двамата лидери обявиха, че са се споразумели да продължат поредицата общи военни учения, които будят тревога в Киев, съобщи в. "Гардиън".

Минск засега устоява на опасността да бъде въвлечен по-сериозно в конфликта, но посещението засили опасенията, че евентуална руска сухопътна офанзива може отново да се насочи към намиращия се близо до беларуската граница Киев, отбеляза в. "Ню Йорк Таймс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13453

Водещи новини

Още новини