Русия сдава Херсон заради Иран?

Getty (архив)
share

"Русия не е могла да се разбере с Иран за оръжейни доставки и това е причината Москва обяви за старт на изтеглянето на своите военни от окупирания в началото на март украински град на брега на Черно море Херсон", написа киевската медия Главред, цитирайки свой източник.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13580


"Вчера руският президент Владимир Путин получи лоши новини от Ислямската република. Членът на Съвета за национална сигурност Николай Патрушев при посещението си в Техеран не успя да договори необходимото на руските въоръжени сили количество бойни дронове и балистични ракети. Това бе студен душ за Кремъл, защото той много разчита на безпилотните самолети и реактивните снаряди във войната си срещу Украйна", каза източникът.

Според източника отказът на Иран да е бил основната причина Путин да даде зелена светлина за напускането на Херсон.

Събеседникът на медията също подчерта, че властта в Киев ще си върне контрола над окупирания областен център, но не се ангажира с конкретни срокове. "Това ще бъде голям удар по Русия и нейните сили към началото на лятото ще бъдат принудени да напуснат всички превзети през тази година украински територии и да минат в плътна отбрана на (анексирания през 2014 г. черноморски полуостров) Крим", добави той.

Както вчера екипът на novini.bg написа, руският военен министър Сергей Шойгу обяви старта на изтеглянето на войските от града.

Руските военни започнаха да напускат Херсон

Днес от Киев обвиниха Москва, че нейните сили минират Херсон и искат да го превърнат в град на смъртта, за което също съобщи novini.bg.

Съветник на Зеленски: Русия иска да превърне Херсон в "град на смъртта"

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13580

Водещи новини

Още новини