Дмитрий Медведев: Русия може да върне смъртната присъда заради украински терористи

Getty (архив)
share

"Русия може да върне смъртната присъда заради действията на украинските терористи и граждани на страната, които палят военни окръжия. Такива хора са били разстрелвани на място по време на Втората световна война", това заяви заместник-председателят на руския Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев, съобщи базираната в Киев медия УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

"На територията на Руската федерация започнаха да действат жълто-сини (по цветовете на националния флаг на Украйна) терористи. Млади студенти, дошли от чужбина и току що станали пълнолетни, изведоха от строя няколко железопътни обекта в (столицата на южната автономна република Башкирия) град Уфа. И това бе направено, защото тези младежи не са били съгласни с политиката, провеждана от нашата страна. Ние им дадохме възможността да следват в Русия, а те ни "благодарят" с терор и диверсии", заяви бившият премиер в Москва.

"А какво правят някои "наши" граждани. Те палят военни окръжия и разрушават държавни обекти", посочи още третият президент на Русия.

"По време на Втората световна война такива хора са били разстрелвани на място без съд и присъда. Така че връщането на смътното наказание е хуманна мярка", заяви той в канала си в "Телеграм".

По думите на възпитаника на Юридическия факултет на Ленинградския университет: Смъртните присъди може да бъдат върнати с промени в основния закон на страната, одобрени от Конституционния съд.

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г. През същата година първият президент на страната Борис Елцин подписа съответния документ и заради това Руската федерация стана член на Съвета на Европа (СЕ).

Малко след началото на войната си срещу Украйна (24 февруари) Москва заяви, че прекратява дейността си в СЕ.  

Русия заяви, че вече няма да участва в работата на Съвета на Европа

 

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини