Ядрен взрив в Украйна ще засегне и САЩ, напомня Русия

pixabay
share

Евентуален ядрен взрив, който подстрекателите от режима в Киев може да предизвикат, би засегнал и Съединените щати, които отричат Вашингтон или Украйна да имат нещо общо с "мръсна бомба". За това предупреди председателят на комисията по външни работи на Държавната дума Леонид Слуцки, цитиран от ТАСС.

"Вашингтон продължава да твърди, че неговите украински марионетки уж нямат нищо общо с бомбата. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс отхвърли изявленията на Русия и прехвърли отговорността по любимия начин на своя отдел. Ако украинските подстрекатели взривят ядрено устройство, последиците от него по един или друг начин ще засегнат САЩ и целия свят", написа Слуцки в "Телеграм".

Депутатът посочи, че Русия е предупредила международната общност за възможна катастрофа и "полага всички възможни усилия да я предотврати".

Путин готви ядрен взрив над Черно море с радиоактивен облак и цунами

В този случай опитите да се намерят извинения, да се отмине темата и да се прехвърли вината, поставят Запада наравно с ядрените терористи в Киев, подчерта Слуцки.

Генерал-лейтенант Игор Кирилов, началник на войските за радиационна, химическа и биологическа защита на руските въоръжени сили, заяви на брифинг вчера, че Министерството на отбраната е привело своите сили и средства в готовност за действие "в ситуация на радиоактивно замърсяване" заради информацията за заговор на Киев за използване на "мръсна бомба".

Руският външен министър Сергей Лавров пък посочи, че Москва ще повдигне въпроса за подготовката на Киев за провокация с "мръсна бомба" на международни форуми, включително пред ООН.

В неделя руският министър на отбраната Сергей Шойгу проведе телефонни разговори с френския министър на отбраната Себастиан Лекорно, турския министър на отбраната Хулуси Акар и британския министър на отбраната Бен Уолъс, по време на които "изрази загриженост" относно предполагаемото възможно използване на така наречената "мръсна бомба" от страна на Украйна.

Освен това Шойгу проведе два телефонни разговора и с шефа на Пентагона Лойд Остин в петък и неделя.

Пентагонът обаче разпространи съвместно изявление на външните министерства на Обединеното кралство, САЩ и Франция, в което се казва, че тези страни не смятат за оправдани руските предупреждения за възможното използване на т. нар. "мръсна бомба" от Киев.

Водещи новини

Още новини