Кремъл критикува Запада за ядрената му реторика

Getty Images
share

Упражненията на западните лидери в областта на ядрената реторика са вредни и провокативни и Русия няма да участва в тях, заяви днес пред репортери говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

"Осъждаме факта, че западните държавни глави – на САЩ, на европейските страни - ежедневно се упражняват в ядрена реторика. Смятаме това за много вредна практика, за провокация", заяви говорителят на Кремъл. По думите му "Русия не иска да участва в тези упражнения и не ги приема“.

До тази размяна на остри реплики се стигна, след като на 21 септември президентът Владимир Путин предупреди Запада, че не блъфира, когато заяви, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия от това, което според него е "ядрен шантаж" от страна на основните западни сили, припомня Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън, който предупреди, че светът е изправен пред най-големия риск от ядрен Армагедон от времето на Карибската криза през 1962 г., заяви пред Си Ен Ен, че се съмнява, че Путин ще използва тактическо ядрено оръжие в Украйна.

Джо Байдън: Путин не се шегува с ядрената заплаха

На фона на това нарастващо напрежение НАТО продължава с годишните си учения за ядрена готовност "Стедфаст нуун" през следващата седмица, в които военновъздушните сили на НАТО ще отработят използването на американски ядрени бомби, базирани в Европа, в маневри без бойни оръжия.

Песков заяви, че думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че ако Путин спечели войната, това ще бъде поражение за Запада, показват, че НАТО по същество участва в конфликта на страната на Украйна.

Запитан за перспективата за среща Байдън-Путин, Песков посочи, че не е имало опит от никоя от страните да се обсъжда възможна среща, отбелязва БТА.

Лавров потвърди: Путин е готов на среща с Байдън

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Водещи новини

Още новини