Украйна се стреми към възстановяване на границите от '91-а година

pixabay
share

Украинската армия продължава контранастъплението. След успехите в Харковска област на източния фронт сега на юг в Херсонска област украиенските сили си върнаха контрола върху 500 квадратни километра. През последните 24 часа украинските сили си върнаха обратно и 20 населени места. Град Харков е без електричество и вода след руски обстрел днес, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13563

За последните две седмици при сраженията на южния фронт са загинали 1800 руски военнослужещи, съобщи говорителката на южното украинско командване Наталия Гуменюк:

"Освободихме 500 квадратни километра и може да обявим, че селата в Херсонска област - Високопилия, Нововознесенске, Билогирка, Сохий Ставок и Миролюбивка вече са напълно под украински флаг."

Киев твърди, че си е върнал 500 квадратни километра територии, завзети от руските сили в Южна Украйна

Продължава контраофанзивата в Харковска област и руските сили бързо изоставят позициите си, съобщава в "Телеграм" губернаторът Олег Синегубов. Докато бягат, руските военнослужещи масово ограбват населението, твърди украинското разузнаване. Вземат генератори, телефони, компютри на автомобили и изнасят инвентар от училищата. В град Харков руските сили отново се прицели в еинергийната инфрастуктура.

Кметът на града Игор Терехфов съобщи, че се работи за възстановяването на тока и водоснабдяването. Вчера руски крилати ракети поразиха енергийната инфраструктура и оставиха без ток огромни части на Източна и Централна Украйна, съобщи Володимир Зеленски. По думите му "затъмнението" е пълно в Харковска и Донецка област и частично - в Сумска, Запорожка и Днепропетровска. Украински войници прочистват териториите, върху които Киев си върна контрола.

"Но всичките им експлозиви са още тук. Оставили са всичките си боеприпаси. Има много  - за танкове, за артилерия."

Украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви в интервю за френския в. "Монд", че войната е навлязла в трета фаза - първата е да бъдат удържани руснаците, втората да се установи баланс на фронта и да се тества издръжливостта на руската армия, а третата фаза е прекъсване на логистичните линии на противника и унищожение на с гориво и боеприпаси.

По думите на министъра целта е освобождение на всички окупирани територии, "включително Крим, Луганска област и Донецка област или връщане към границите от '91-а година. Украинският президент Володимир Зеленски  заяви, че няма да води преговори с Русия, преди тя да изтегли войските си от страната му.

Зеленски се обърна директно към Русия с публбикация в "Телеграм", която гласи:

"Все още ли вярвате, че сме един народ, че може да се изплашим, да ни пречупите. Наистина нищо не разбирате - кои сме, какви сме. Четете поустните ми - Без газ или без вас - БЕЗ ВАС! Без светлина или без вас - БЕЗ ВАС! "

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13563

Водещи новини

Още новини