Русия: Санкциите пречат на газовите доставки по "Северен поток"

gettyimages
share

Техническите процедури за газопровода "Северен поток" не могат да бъдат завършени поради санкциите, наложени на Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

Това е заявил пред британския в. "Таймс" първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

Полянски твърди, че техническите процедури за газопровода "Северен поток" не могат да бъдат завършени поради ограничения, наложени, наред с другото, от ЕС и Обединеното кралство.

"Що се отнася до настоящата ситуация със "Северен поток", смятам, че вече беше подробно обяснено, че има определени технически процедури, които трябва да бъдат завършени с оборудване за "Северен поток", а това не може да бъде направено заради наложените срещу Русия санкции", каза той.

Припомняме, че Канада направи изключение от санкциите срещу Русия и прехвърли турбина Siemens на Германия за "Северен поток-1".

Германските газохранилища пълни на 70% въпреки намалените руски доставки

Оборудването е собственост на ПАО "Газпром" и е било на ремонт в Монреал. Канада забави прехвърлянето на турбината след по-ранни ограничения.

В същото време "Газпром" заяви, че се твърди, че не може да получи газовата турбина за "Северен поток".

По-късно Siemens заяви, че Русия умишлено е забавила вноса на турбината за "Северен поток" след ремонта.

На 27 юли стана ясно, че Русия е намалила значително доставките на газ за Европа по газопровода "Северен поток 1". Причината е спирането на друга турбина поради "неизправност".

Водещи новини

Още новини