Лавров: Целите ни в Украйна се разширяват извън Донбас

Novini.bg
share

Руският външен министър Сергей Лавров заяви в сряда, че географските цели на "специалната военна операция" на Москва в Украйна вече не се ограничават до източния регион Донбас, а включват и други територии, предаде Ройтерс, позовавайки се на РИА Новости.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Лавров добави, че целите на Русия допълнително ще се разширят, ако Западът доставя оръжия с голям обсег на Киев.

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, президентът Владимир Путин отрече да има намерение да окупира украински територии, като каза, че целта е демилитаризация и денацификация на страната – аргумент, отхвърлен от Киев и Запада, според които това е само претекст за война за експанзия в имперски стил.

Лавров: Ако Западът иска само победа на Украйна над Русия, няма за какво да говорим

След като първоначалните опити за превземане на столицата Киев не постигнаха успех, руското министерство на отбраната обяви на 25 март, че първата фаза на операцията е завършена и сега се фокусира върху "постигане на основната цел – освобождаването на Донбас", предаде БНР.

Почти четири месеца по-късно руските сили превзеха Луганска област – един от двата региона, съставляващи Донбас, но те остават все още далеч от превземането на цялата Донецка област.

Междувременно обаче са превзети територии извън Донбас, особено в южните Запорожка и Херсонска област, като продължават ракетните атаки по градове в цяла Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Водещи новини

Още новини