Руски съд оправда художничка и ЛГБТ активистка, обвинена в разпространение на порнография

Getty (архив)
share

Руска художничка, която беше изправена пред съда по обвинения, предвиждащи до три години затвор, заради това, че е нарисувала картини с голи женски тела, беше оправдана, предаде Ройтерс.

Агенцията определя съдебното решение като рядка победа за ЛГБТ (гейове, лесбийки, бисексуални и трансджендъри) активистите в Русия.

Заклаха руска активистка на движението ЛГБТ

Юлия Цветкова беше арестувана през 2019 г. и ѝ бяха повдигнати обвинения в разпространение на порнография, след като публикувала изображения на вагини в социалните мрежи, като част от проект, който поставя въпроса за показването на човешкото тяло в медиите.

По-късно тя бе квалифицирана като "чуждестранен агент" и прекара четири месеца под домашен арест заради действия, които според нейните поддръжници са били свързани с активизъм и провеждане на кампании, насочени към феминистки проблеми и правата на гейовете, лесбийките, бисексуалните и трансджендърите.

Водещата руска правозащитна организация "Мемориал" определи Цветкова като политически затворник и призова за нейното освобождаване. Съдебното дело е започнало след жалба от страна на твърдолинеен противник на ЛГБТ общността.

Днес съдът в град Комсомолск на Амур, в руския Далечен изток, оправда Цветкова. Информацията беше оповестена в канал в "Телеграм", създаден от нейните поддръжници.

Водещи новини

Още новини