Украйна очаква от ЕС помощ за съхранение на реколтата от жито

pixabay
share

Украйна би желала да се повишат възможностите за износ на зърнената реколта през Румъния, заяви днес украинският зам.-министър на земеделието Маркиан Дмитрасевич пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по земеделие.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13438

Той уточни, че е необходимо изграждането на интермодални терминали по река Дунав, за да може житото да се прехвърля по-лесно между наземни и водни средства за превоз. По неговите думи засега изглежда, че пристанището в Констанца ще бъде претоварено с работа, ако не бъдат предприети допълнителни мерки за даване на предимство на украинския износ.

Над 23 милиона тона зърно и маслодайни семена са блокирани в Украйна

Дмитрасевич изрази надежда Украйна да може да изнася през пристанищата си в Сула и Измаил. Той уточни, че заради войната износът на украинско зърно е намалял три пъти. По негови данни преди нахлуването на Русия, от Украйна са били изнасяни по 5-6 милиона тона жито, а сега не може да се очаква количествата да надхвърлят 2,4 милиона тона месечно.

Украинският зам.-министър предложи пристанището в Констанца да бъде използвано също за износ на горива към Украйна. Има спешна нужда от временни места за съхранение на украинската реколта заради унищожаването на част от хамбарите и силозите, посочи Дмитрасевич и призова ЕС да осигури помощ, както и да не спира доставките на въоръжение за украинските сили.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13438

Водещи новини

Още новини