Медведев се обяви за по-суров закон срещу чуждестранните агенти

gettyimages
share

Бившият президент на Руската федерация Дмитрий Медведев днес призова Русия да направи още по-суров закона за „чуждестранните агенти“ и да преследва по съдебен път лица, които работят за интересите на чужди държави, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Русия има законодателство, което класифицира групи и физически лица като „чуждестранни агенти“. Това е термин, който се свързва с обвинения в шпионаж от съветската епоха. Лица или групи са „чуждестранни агенти“, ако получават чуждестранно финансиране, за да извършват, „политическа дейност“, по определението на властите.

Преврат срещу Путин: само слух или нещо повече?

Десетки критици на Кремъл са вписани като чуждестранни агенти, включително журналисти и правозащитници, и мнозина от тях избягаха в чужбина.

Медведев, който сега е зам.-председател на руския Съвет за сигурност, каза, че по-строгото законодателство, свързано с чуждестранните агенти, е необходимо в момент, когато Москва провежда своята военна интервенция в Украйна и е подложена на безпрецедентни западни санкции.

„Ако те (чуждестранните агенти) извършват дейност, насочена срещу нашата страна, особено през този труден период, и получават пари за това от нашите врагове, нашият отговор трябва да бъде бърз и суров“, написа Медведев в „Телеграм“. Той посочва, че законодателството трябва по-прецизно на класифицира „чуждестранните агенти“ и да налага по-строги санкции за техните закононарушения.

Понастоящем санкционираните са обект на строги изисквания за съобщаване как се финансират и всяка тяхна публикация, включително в постове в социалните медии, трябва да бъде предхождана с упоменаване, че са чуждестранни агенти.

Законодателите обявиха миналия месец, че планират да внесат поправки в закона и да увеличат рестрикциите, включително за инвестиции в стратегически промишлени отрасли и за работа с деца.

Медведев се обяви също за законодателни инициативи за наказателно преследване на „хора, които работят за интересите на чужда държава“.

Постът на Медведев започва и завършва с препратка към съветски телевизионен сериал от 60-те години, в който действието се развива през руската гражданска война през 20-те години, а главният герой е разстрелян като шпионин.

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини