200 танка Т-72 е изпратила Полша на Украйна

gettyimages
share

Като част от военната си помощ Полша е предоставила на Украйна 200 танка Т-72 и няколко десетки бойни машини на пехотата БМП-1, като полската военна помощ възлиза на над седем милиарда злоти (1,5 милиарда щатски долара), съобщи Полското национално радио, цитирано от BBC.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13574

Доставката на танкове беше официално потвърдена още преди четири дни, макар и министър-председателят Матеуш Моравецки да отказа да предостави подробности.

"Няма да ви дам конкретни цифри, но мога да потвърдя думите на министър-председателя, че Полша е доставяла, доставя и ще продължи да доставя на Украйна военна помощ, по-специално танкове Т-72. Не бих искал да навлизам в подробности, но това със сигурност е важна помощ", заяви ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох пред Polsat News.

Полските медии твърдят също, че сред оръжията, които Варшава е предала на Киев, са самоходни гаубици 2С1 "Гвоздика" и многоцелеви ракетни установки "Град", както и ракети "въздух-въздух" за самолети Миг-29 и Су-27.

ДЕН 66 ОТ ВОЙНАТА: Русия иска да "унищожи всичко живо"

Полското радио допълва, че Украйна ще получи също разузнавателни дронове от WB Electonics, преносими зенитно-ракетни системи Piorun и голямо количество боеприпаси.

Танкът Т-72 е разработен по времето на СССР и е приет на въоръжение през 1973 г. През 30-те години на производство той е бил модернизиран 14 пъти. Т-72 е участвал в много военни конфликти - в Ливан и Сирия, във войната между Ирак и Иран, в конфликтите след разпадането на Югославия, в Чечения, в Руско-грузинската война от 2008 г., във войните в Нагорни Карабах и във войната в Източна Украйна.

Различни модификации на Т-72 се използват активно и от руската армия при нахлуването в Украйна през 2022 г.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13574

Водещи новини

Още новини