Русия е изстреляла ракети за $7,5 млрд. срещу Украйна

gettyimages
share

Руската федерация е изстреляла 1 300 ракети по Украйна, което струва на агресора най-малко 7,5 млрд. долара. Това съобщи сп. "Форбс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Москва е изстреляла 235 ракети "Калибр" по Украйна. Трудно е да се изчисли точният брой на другите видове ракети, изстреляни по Украйна, но според Министерството на отбраната на 24 март тяхното съотношение е следното: 62% от ракетите са "Искандер", 30% са ракети от клас X, а 8% са "Точка-У".

Цената на ракетите може да варира значително. "Точка-У", според уебсайта на "Военна Русия", е на стойност 300 000 долара, а "Калибр" е на стойност 6,5 милиона долара според договор за износ с Индия от 2006 г. Ракетите Х-101 са по-модерни и усъвършенствани от "Калибр", поради което, според експертите, те са многократно по-скъпи.

Така, според всички оценки, общата стойност на изстреляните срещу Украйна ракети достига 7,5 млрд. долара. Тази сума надвишава 82 от 85-те годишни местни бюджета на руските региони - всички с изключение на Москва, Московска област и Санкт Петербург.

НАТО: Западът да се готви за дълга война в Украйна

Както съобщава УНИАН, за два месеца военни действия Русия е намалила запасите си от ракети повече от два пъти. Според заместник-министъра на отбраната Анна Маляр руснаците се опитват да възстановят запасите от ракети, но това ще отнеме години.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Водещи новини

Още новини