Труповете в Буча лежали там от седмици

Twitter
share

Анализ на сателитни снимки на The New York Times опровергава твърденията на Русия, че убийството на цивилни в Буча е извършено, след като войниците й са напуснали града.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Този уикенд се появиха снимки на мъртви цивилни в киевското предградие. Някои от тях бяха със завързани ръце, а други с огнестрелни рани в главата. Руското министерство на отбраната отрече да е отговорно за това. 

Сергей Лавров: Опитват се да използват провокацията в Буча за антируски цели

Според министерството, телата са били поставени умишлено по улиците на Буча, след като руските войници са напуснали града около 30-ти март. Русия заяви, че изображенията са "поредната измама" и призова за спешна помощ на ООН, за това, което нарече "провокации на украински радикали" в Буча.

Преглед на видеоклипове и сателитни изображения от The Times показва, че много от цивилните са били убити преди повече от три седмици, когато руските военни контролираха града. Сателитни изображения, предоставени на The Times от Maxar Technologies, показват, че най-малко 11 от тях са били на улицата от 11 март, когато Русия, по своя собствена сметка, окупира града.

За да потвърди кога са се появили телата и кога е най-вероятно да са били убити цивилните, екипът за визуални разследвания на The Times е провел анализ. Изображенията показват тъмни предмети с размери, подобни на тези на човешко тяло, намиращи се на ул. "Яблонска" между 9 и 11 март. Допълнителен анализ показва, че обектите са останали в това положение повече от три седмици.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14691

Водещи новини

Още новини