Търпението на Путин към Шойгу се изчерпва?

Уикипедия
share

Застоят на руската офанзива в Украйна е обтегнал отношенията между Путин и военното ръководство на страната, твърдят западни разузнавателни служби. В броя си от сряда в. "Ню Йорк Таймс" припомня домашният арест на двама членове на ФСБ и уволнението на зам.-началника на Росгвардия Роман Гаврилов.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

По данни на американските и британските разузнавателни служби руският президент е започнал да губи доверието си и спрямо министъра на отбраната Сергей Шойгу, който е на поста от 2012 г. и се счита за един от най-приближените му.

Руски топразузнавачи арестувани по заповед на Владимир Путин?

Както е известно, на 24 февруари Путин обяви, че Русия предприема "специална военна операция" с идеята за блицкриг по своята същност и бързо изкована победа. Вместо това обаче войната продължава вече повече от месец, а Русия дотук е дала поне няколко хиляди жертви.

Заговори се дори, че Путин получил подвеждаща информация за напредъка на военните действия – твърдение, което бе отхвърлено от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Нито Държавният департамент, нито Пентагонът разполагат с реална информация какво се случва в Кремъл, заяви Песков на пресконференция, цитиран от РИА Новости.

Песков: Западът не разбира Путин и начина на работа в Кремъл

Те не разбират президента Путин, не разбират механизма ни за вземане на решения и не разбират естеството на нашата работа, допълни той.

Отсъствието на Шойгу от публичното пространство за срок от две седмици още повече подхрани спекулациите за конфликт между него и Путин, но появата му през миналия уикенд, поне засега, опровергава слуховете, че между военния министър и руския президент съществува някакъв проблем.

Руският министър на отбраната се появи след дълго публично отсъствие

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини