Зеленски призова за по-силни санкции, за да не продължи Русия войната в Европа

Getty Images, архив
share

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова депутатите от парламента на Нидерландия да направят така, че да спрат всякаква търговия с Русия, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

Той също така призова за повече оръжия, помощ за възстановяване на Украйна и за спиране на всякакви бизнес дейности с Русия в отговор на руската инвазия в Украйна.

"По-силни санкции са необходими така, че Русия да няма шанс да продължи тази война по-нататък в Европа", каза Зеленски. "Спрете всякаква търговия с Русия", допълни той. Зеленски предупреди, че Нидерландия трябва да е готова да спре вноса на енергия от Русия, така че да не плаща милиарди за войната, водена от тази страна. Около 20% от природния газ на Нидерландия идва от Русия. Русия освен това през последните години се превърна във все по-значим търговски партньор за Нидерландия.

Нидерландия достави на украинските сили военно оборудване, в това число и противотанкови ракети и противовъздушни системи "Пейтриът". Нидерландия освен това подкрепя засиленото присъствие на НАТО на източния фланг на алианса.

Зеленски пред депутати от Австралия: Имате прекрасни бронетранспортьори, няма да е лошо да ни дадете

Зеленски е първият държавен глава, който говори на пленарно заседание на парламента на Нидерландия. Визирайки, че в Хага се намира Международният съд, пред нидерландските депутати, Зеленски призова за справедливост. "Онези, които дават заповеди за бомбардиране и обстрелване на Украйна, трябва да бъдат държани за отговорни в Хага, градът на съдилищата, и хората знаят това", каза той.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13989

Водещи новини

Още новини