Русия с важно решение за цените на газа в рубли

gettyimages
share

Русия планира да запази договорната цена за износ на газ за "неприятелски" страни непроменена, но плащането ще трябва да се извърши в еквивалент в рубли и в предварително уговорен ден. Това посочиха пред Ройтерс двама информирани руски източници.

Президентът Владимир Путин каза, че Русия, най-големият производител на природен газ в света, скоро ще изиска от "неприятелските" страни да плащат за гориво в рубли, което бие тревога за възможна газова криза в Европа, отбелязва БТА.

Путин и Драги обсъдиха преговорите с Украйна и разплащането за газа в рубли

"Променя се само валутата на плащане, валутата на договора не се променя", каза единият източник и даде пример за сделки, сключени в евро - плащането трябва да се извършва по официалния обменен курс рубла/евро, определен от руската централна банка.

Предложената схема е един от вариантите и не е окончателна, според източниците. 

Според трети руски източник, "Газпромбанк", третата по големина банка в Русия, може да служи като посредник за трансакции между купувачите на газ и "Газпром".

"Все още няма окончателно решение, работата продължава", каза участник в изготвянето на схемата за плащания за газ. 

Руската централна банка, "Газпром" и "Газпромбанк" не отговориха на искания за коментар на Ройтерс.

Кремъл все още не е посочил как ще се извършва плащането за газ при новите условия, но заяви, че мерките могат да се разширят и да обхванат и други суровини, обект на руския износ.

Водещи новини

Още новини