Сергей Лавров: Изявленията на европейските политици срещу страната ни използват хитлеристка терминология

Getty (архив)
share

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви днес, че изявленията на европейските лидери срещу страната му, обект на тежки санкции заради нейната офанзива в Украйна, съдържат "хитлеристка" терминология, предаде Франс прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

"Днес са ни обявили истинска хибридна война, "тотална война" - този термин, използван от хитлерова Германия, произнасят днес мнозина европейски политици, говорейки какво искат да сторят с Руската федерация. Целите им не са скрити, декларирани са публично - да разрушат, да потрошат, да унищожат, да удушат руската икономика и Русия като цяло", каза  дипломат номер едно на страната

Откакто изпрати десетки хиляди войници в Украйна, Русия е обект на безпрецедентно мащабни западни санкции, които вече засегнаха финансовата ѝ система, логистичните вериги, валутата и инфлацията.

Лавров: Действията на Русия в Украйна провалиха антируските планове на Запада

Москва смята, че в Украйна се бори срещу "неонацисти". Централната роля на Съветския съюз в победата над хитлерова Германия през 1945 г. е гръбнакът на руската национална идентичност и на патриотичния дискурс на Владимир Путин.

Руският лидер вече е използвал термини, свързвани с нацистите, говорейки за западните страни - отправял е критики срещу техния икономически "блицкриг" и е сравнявал санкциите им с "антисемитски погроми".

 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14703

Водещи новини

Още новини