Руски десантен кораб акостирал край Мариупол 

Getty Images/Guliver (архив)
share

Руската армия съобщи, че десантният ѝ кораб „Орск“ днес е акостирал в пристанището на украинския град Бердянск, на 70 километра северозападно от Мариупол, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

В хода на военните си действия, които Москва започна преди близо месец, руската армия успя да завладее почти цялата украинска крайбрежна ивица на Азовско море с изключение на град Мариупол, който продължава да оказва съпротива.

Руската военна телевизия „Звезда“ отбелязва на сайта си, че пристанището на Бердянск е от голямо стратегическо значение. „Сега на южния фланг на специалната операция по всяко време може да бъде доставено всичко необходимо, включително оборудване и боеприпаси“, обяснява медията.

В операцията участват 10 десантни кораба, като всеки от тях може да пренася до 20 танка или до 40 бронетранспортьора, съобщава още „Звезда“. 

Междувременно украинското министерство на инфраструктурата съобщи, че всички украински пристанища на Черно и Азовско море продължават да са временно затворени за кораби, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бежанци от Мариупол били отвеждани против волята им в Русия

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13435

Водещи новини

Още новини