Путин разреши на руските авиокомпании да вземат чуждите самолети

Getty Images (архив)
share

Руският президент Владимир Путин подписа закон, позволяващ чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат регистрирани като собственост на авиокомпаниите, които ги ползват, информира агенция ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13971

Санкциите, наложени след нахлуването на Русия в Украйна, дават на лизинговите фирми до 28 март да се освободят от сделките с руски авиокомпании

Почти 780 самолета са наети от руски авиокомпании, включително 515 от чуждестранни лизингодатели. Най-големият лизингодател в света, базираният в Дъблин AerCap, има най-много самолети, наети от руски превозвачи - 152, припомня Ройтерс.

САЩ затвориха небето си за руски самолети и авиокомпании

Проблемът с наетите "Боинг" и "Еърбъс" е, че заради несигурността и западните санкции международните застрахователи отказват да застраховат пътническите самолети, което е задължително, за да могат те да изпълняват полети.

На 8 март руските авиокомпании престанаха да изпълняват международни полети заради опасения, че самолетите, които са наети, могат да бъдат арестувани на чуждестранни летища. ЕС, САЩ и Великобритания забраниха на руски самолети да кацат на летищата им и да прелитат над националното им въздушно пространство.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13971

Водещи новини

Още новини