Владимир Путин: Минското мирно споразумение вече не съществува

gettyimages
share

Русия признава суверенитета на Донецката народна република и Луганската народна република върху целите Донецка и Луганска област, а не само върху зоните, които се намират под техен контрол, заяви руският президент Владимир Путин, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14034

“Ние признахме независимостта на тези републики, а това означава всичките им фундаментални документи, включително техните конституции”, подчерта президентът. “А в конституциите са записани границите на Донецка и Луганска област така, както бяха, когато бяха част от Украйна”, посочи той пред медиите.

Путин: Ситуацията с Украйна е изключение

Путин обаче уточни, че точните граници трябва да бъдат уточнени на преговори между представители на републиките и Украйна. “За съжаление в момента ние разбираме, че това е невъзможно, защото бойните действия там продължават, а имат и тенденция към изостряне”, добави руският президент. Той обаче изрази надежда, че спорните въпроси ще бъдат решени в бъдеще.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Минското мирно споразумение за Украйна вече не съществува и не е останало нищо за изпълнение, и обвини Киев за края на споразумението.

Путин направи изказването на пресконференция в Москва, след като вчера призна за независими отцепническите региони Донецк и Луганск в Източна Украйна.

Евентуално влизане на руската армия на украинска територия ще завиди от ситуацията "на терена", каза още Путин.

"Не съм казал, че нашите войници ще отидат там сега. Това ще зависи, както се казва, от ситуацията на терена", поясни руският лидер на пресконференцията.

Най-добре би било Киев да се откаже от желанието си да се присъедини към НАТО, подчерта Путин.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14034

Водещи новини

Още новини