Владимир Путин: Разширяването на НАТО на изток е много опасно

Getty (архив)
share

Руският президент Владимир Путин нарече на среща с външния министър Сергей Лавров разширяването на НАТО на изток "много опасно", предаде ТАСС.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14034

"Сергей Викторович (руснаците използват личното име и бащино имена като най-учтивата форма за обръщение), с Вас днес се съгласихме руското министерство на външните работи да представи становището си по отговорите, които получихме на предложенията ни към нашите американски колеги във Вашингтон и колегите от Северноатлантическия алианс в Брюксел, за организацията на въпросите, свързани със сигурността в Европа, и отговора на нашите безпокойства, свързани с безкрайното по наше мнение и много опасно разширяване на НАТО на изток - вече и за сметка на бившите съветски републики, включително Украйна", каза Путин в началото на срещата, която се състоя лице в лице в Кремъл.


Руският президент добави, че знае, че е изготвен такъв анализ от страна външното министерство и други ведомства и министерства за реакцията на Вашингтон и Брюксел.

Лавров, от своя страна, предложи да бъдат засинени контактите между представители на Москва и на НАТО и Европейския съюз. "Шансове за договаряне винаги има", посочи още той и допълни, че възможно уреждане на кризата във и около Украйна с дипломатически средства.

Малко по-късно президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Руската федерация проведе разговор и с министъра на отбраната Сергей Шойгу. "Част от провежданите военни учения са приключени, други са към своя край", каза началникът на силовото ведомство.

Руски военен: Готови сме да открием огън по чужди военни кораби, ако те нарушат морските ни граници

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14034

Водещи новини

Още новини