Експерт по сигурността: Искането на Русия е ултимативно и е абсолютно неприемливо

gettyimages
share

Москва поиска НАТО да излезе от България и Румъния. В същото време, Нидерландия и Испания обмислят изпращане на изтребители в България, испански боен кораб пътува към Черно море. Днес премиерът Кирил Петков говори по темата в парламента. С позиция излезе и държавният глава Румен Радев, както и министърът на отбраната Стефан Янев.

Темата коментира пред БНТ Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

НАТО разясни къде са разположени изнесените сили в Източна Европа

Искането на Русия е поставено ултимативно и е абсолютно неприемливо, защото нарушава правото ни на самостоятелност при вземане на ключови решения и правото ни ние да определим как да гарантираме своята сигурност, подчерта Божилов.

Той още веднъж подчерта, че искането на Русия е ултимативно и неприемливо.

НАТО има ангажимент към своите членове да защитава тяхната сигурност на 360 градуса, от тази гледна точка само натовските държави могат да решат по какъв начин най-добре да се отговори на рисковите и заплахите, категоричен е Божилов.

Напрежението е изключително високо, струпани са много сериозно военни сили по границата на Украйна, включително и в Беларус, но аз все пак се надявам, че тези опити за сядане на масата на преговори и търсене на дипломатически решение ще надделеят.

Водещи новини

Още новини