ЕСПЧ: Юлия Тимошенко няма да бъде лекувана в Германия

share

Съдийската колегия на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) взе решение да отклони молбата на бившата украинска премиерка Юлия Тимошенко да бъде лекувана в Германия, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на официално съобщение на ЕСПЧ.

Украинските власти са осигурили адекватни условия за лечение на Тимошенко, затова съдът не смята за необходимо тя да бъде прехвърлена в клиника в Германия. ЕСПЧ посочва, че "в момента лидерката на украинската опозиция се намира в болница в Харков, където е под наблюдението на независим лекар-невропатолог". Затова, според съда, в момента няма опасност за живота на Тимошенко.
Едновременно с това ЕСПЧ поиска от Киев да предостави допълнителна информация за възможни актове на насилие срещу Тимошенко от страна на служители на институциите за изтърпяване на наказания в Украйна.

През октомври миналата година Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години лишаване от свобода за превишаване на служебните си пълномощия при подписването на договори за доставка на природен газ с Русия през януари 2009 г. От края на декември миналата година Тимошенко, която излежава присъдата в затвор в района на Харков, се оплаква от проблеми със здравето. На 9 май тя бе прехвърлена от колонията в болницата на украинските държавни железници, където с лечението й се заеха германски лекари, тъй като тя отказва да се довери на украински медици.

Водещи новини

Още новини