Светлана Тихановска изключва нови улични протести в Беларус

Getty images (архив)
share

Година след началото на масовите протести срещу президента Александър Лукашенко политическата опозиция изключи възможността от нови демонстрации. Според опозиционната лидерка Светлана Тихановска цената би била твърде висока. "Всеки, който участва в протести, може да отиде в затвора не за 15 дни, а за години." И все пак обществото трябва да бъде мобилизирано, дори без да излиза масово по улиците, каза тя за ДПА, предаде БТА.

"Безопасността на хората трябва да е на първо място", отбеляза Тихановска, смятана от мнозина за победителка в президентските избори миналата година. Сега тя живее в изгнание в съседна Литва. "Вече имаше достатъчно жертви, твърде много животи бяха унищожени", допълни тя.

Опонент на Лукашенко е намерен мъртъв в Киев

Масовите протести в Беларус миналото лято започнаха след президентските избори от 9 август, които според мнозина са били фалшифицирани. Избирателната комисия на страната обяви Лукашенко за победител с 80,1 процента от гласовете и той положи клетва за шести президентски мандат.

Демонстрациите срещу Лукашенко бяха брутално потушени от полицията и силите за сигурност. Според правозащитници в Беларус в момента има повече от 600 политически затворници.

"Уличните демонстрации са само част от протестното движение", каза Тихановска. Беларуският народ не се е предал и международната общност е мобилизирана, заяви тя.

 

Водещи новини

Още новини