Откриха руска връзка в опита за дискретитация на ваксината на Пфайзер

Getty (архив)
share

За руска връзка в опита за дискретиране на ваксината срещу коронавирусната инфекция на американския фармацевтичен гигант "Пфайзер" съобщи радио "Свобода".

"Според френските власти зад предложенията за публикуване на материали, изпратени до няколко инфлуенсъри в западноевропейската държава е стояла регистрираната в Лондон рекламна агенция Fazze. Въпросната фирма е част от холдинга AdNow. Въпреки че компаниите са със седалище в британската столица, те са свързани с предприемач от източния руски град Новосибирск", посочи още медията.

Френски инфлуенсъри получили оферти за дискретиране на ваксина срещу COVID-19

"Номинално фирмите са ръководени от Вячеслав Усолцев, но те са създадени от Юлия Серебрянска, за която се предполага, че е истинският собственик на холдинга", допълни "Свобода".

"Родената през 1979 година жена има доста интересна биография. Тя е учила в Новосибирския държавен технически университет и по време на следването е работела като репортер в регионалното подразделение на Държавната радио и телевизионна  компания. След дипломирането си Серебрянска се е преместила в Москва, където е работела за няколко проправителствени телевизии "Московия", "Первий канал" и други", допълни медията.

"Серебрянска по време на кандидатпрезидентските кампании на Дмитрий Медведев (през 2008 г.) и на Владимир Путин през 2012 г. е продуцирала видеоклипове на двамата политици", посочи още "Свобода".

"Жената се кандидатира за депутат в парламента на Москва през 2019 г., но не събра достъпно подписи в своя подкрепа и заради това – недопусната до изборите. Тя обвини Избирателната комисия руската столица за провала си. Оттогава Серебрянска е често забелязвана на опозиционни прояви в Москва, въпреки че е член на партията на властта "Единна Русия", отбеляза медията.

"Името на Серебрянска бе свързано със скандал с медицински препарати. През 2018 г. нейна фирма попадна по погледа на властите в Пакистан, Индия, Чили и други държави. Граждани на тези на страни се оплакаха, че са купили хапчета за повишаване на потентността, но препаратите не давали желания ефект", допълни нюзру.

Водещи новини

Още новини